Veel verzekeringsmaatschappijen bieden autoverzekeringen aan. De verschillen in voorwaarden van deze verzekeringen kunnen groot zijn. Een bepaalde dekking die voor de ene autobezitter heel belangrijk is, kan voor een ander juist onbelangrijk zijn. Ook bij autoverzekeringen is daarom een op jouw persoonlijke situatie afgestemd advies dus belangrijk.

Hoofdindeling

De keuze van een autoverzekering begint al met de vraag of je jouw auto volledig casco, beperkt casco of alleen tegen wettelijke aansprakelijkheid wilt verzekeren. In het algemeen geldt dat hoe jonger de auto is, hoe meer de keuze voor een volledig cascoverzekering verstandig is. Bij volledig casco keert de verzekeringsmaatschappij een schadevergoeding uit ook in het geval dat je zelf aansprakelijk bent voor deze schade. Bijvoorbeeld bij eenzijdig ongeval.  Per hoofdtype verzekering kan in Nederland al een keuze gemaakt worden uit meer dan 40 verschillende verzekeringen.

Veel onderwerpen om op te letten 

Tussen al deze verzekeringen bestaan verschillen. Bijvoorbeeld de vraag welk type klanten de verzekeringsmaatschappij graag wil hebben en welke juist niet. Via de hoogte van de premie kan de maatschappij daarin sturen. Ook bestaan er verschillen in de hoogte van de vergoeding bij diefstal van de auto. De ene verzekeraar kan bijvoorbeeld bij diefstal van de nieuwe auto alleen in het eerste jaar na aanschaf de aanschafwaarde vergoeden, terwijl een andere verzekeraar de nieuwwaarde vergoedt gedurende de eerste drie jaar na aanschaf. Zo zijn er ook grote verschillen tussen verzekeraars wanneer het gaat om vergoeding van schade aan accessoires en de mate waarin je korting opbouwt in de jaren dat je geen schade claimt en de mate waarin de korting minder wordt na een schade. 

Diefstal van je autosleutels

Zo’n verschil in voorwaarden bestaat er ook op het gebied van diefstal van autosleutels. Stel dat deze autosleutels gestolen worden. De ervaring wijst uit dat er dan een risico bestaat dat de dief met de gestolen sleutels op een later moment probeert ook de auto te stelen. Het is daarom verstandig om na diefstal van de autosleutels de sloten van de auto te vervangen. Ook op dit onderdeel zijn er per verzekeringsmaatschappij verschillen. De een vergoedt alle kosten van vervanging, de ander helemaal niets of tot een bepaald bedrag. 

Verschillen in leeftijd en premie

Verzekeringsmaatschappijen hanteren per type auto verschillende premies. Ook hanteren ze verschillen in premie per leeftijd van de regelmatige bestuurder. Gemiddeld genomen is het beeld voor alle verzekeringsmaatschappijen dat voor jongeren een hogere premie geldt dan voor ouderen. Daarbij geldt over het algemeen dat de laagste premie wordt bereikt op ongeveer 60 jaar. Daarna gaat de gemiddelde premie weer stijgen. Zo betaalt een 90-jarige gemiddeld het dubbele van een 60-jarige aan premie. Ongeveer 25% van de verzekeraars hanteert ook een maximumleeftijd waarop ze nieuwe verzekerden accepteren voor een autoverzekering. Dit geldt alleen bij het aanvragen van een nieuwe verzekering. Heeft een oudere consument al een verzekering dan blijft deze gewoon van kracht ook op hogere leeftijd. Wel kan de premie met het stijgen van de leeftijd dan weer oplopen. 

Neem de tijd om je goed te laten voorlichten

Zoals hiervoor is geschetst bestaan er grote verschillen tussen de vele autoverzekeringen die er bestaan. Welke autoverzekering voor jou een goede keuze is, hangt af van jouw specifieke situatie en voorkeuren. Wij nemen graag de tijd om samen met jou hiernaar te kijken. Uiteraard zijn wij ook graag bereid om te kijken of jouw bestaande autoverzekering wellicht kan worden overgesloten naar een verzekeringsmaatschappij met een voor jou beter aanbod. 

Vorige berichtVolgende bericht