Het hoogseizoen is in volle gang. Reizigers rijden massaal naar hun vakantiebestemming waardoor zich honderden kilometers file kunnen vormen op de Europese snelwegen. ‘Zwarte zaterdag’ is hiervan een bekend fenomeen. Maar waar staan deze files en hoe reis je toch comfortabel naar je vakantiebestemming? Wij zetten een aantal tips op een rij zodat je goed voorbereid op reis gaat.

1. Probeer de dagen waarop extreme verkeersdrukte wordt verwacht te vermijden

Het spreekt misschien voor zich, maar op de állerdrukste dagen kun je het beste de snelwegen in de vakantielanden vermijden. Een aantal data in 2019 op een rij, waarin topdrukte wordt verwacht:

LandData
Frankrijk3 augustus (zwarte zaterdag), 10 augustus (zwarte zaterdag), 16 t/m 18 augustus, 24 augustus, 30 t/m 31 augustus
Oostenrijk3 augustus, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus
Zwitserland3 t/m 4 augustus, 10 t/m 11 augustus, 17 t/m 18 augustus, 24 t/m 25 augustus
Italië3 augustus (zwarte zaterdag), 4 augustus, 9 augustus, 10 augustus (zwarte zaterdag), 11 augustus, 15 augustus, 17 augustus, 24 augustus, 31 augustus
Spanje10 augustus

Staat de vertrekdatum voor de vakantie nog niet vast? Probeer dan om te reizen op een donderdag of zondag. De meeste vakantieaccommodaties hanteren hun aankomstdagen op vrijdag en zaterdag. Om de drukte op deze dagen te vermijden, kan je een accommodatie zoeken voor onderweg, zodat je daar een overnachting kunt maken.

2. Check de auto voordat je op reis gaat

Niemand vindt het leuk om pech te krijgen onderweg naar zijn vakantiebestemming. Daarom het is het aan te raden om voor vertrek de auto volledig te laten controleren bij de garage. Zorg daarnaast voor genoeg koelvloeistof en olie en de bandenspanning moet gecontroleerd worden. Noodzakelijk zijn de telefoonnummers van de verzekering, voor het geval er toch iets gebeurt onderweg.

3. Zorg voor een tolbadge

Vooral rond de tolpoorten kan het verkeer vastlopen. Het is daarom handig om voor vertrek een tolbadge te kopen. Zo sta je niet lang in de file bij de tolpoortjes. Met een tolbadge hoef je namelijk niet in de rij te staan voor een kaartje en wordt het tolbedrag automatisch geïnd. Bovendien heb je dan geen contant geld of creditcard nodig.

4. Houd het navigatiesysteem goed in de gaten

Als je ver met de auto reist, dan zal je ongetwijfeld een navigatiesysteem gebruiken om op de plek van bestemming aan te komen. Gebruik bij voorkeur een online navigatiesysteem zoals Google Maps of Waze. Op deze apps is live te zien hoe druk het op de weg is, of er ongelukken gebeurd zijn en worden er alternatieve routes aangeboden. Zo kan je veel files vermijden.

5. Kies eventueel voor een alternatieve route

Voor veel mensen is het belangrijk om zo snel mogelijk op hun bestemming aan te komen. Zij kiezen daarom voor de snelste route in hun navigatiesysteem, die hen vaak over de drukke snelweg leidt. Maar de vakantie begint al zodra je van huis vertrekt. Overweeg daarom om een alternatieve route te nemen. Een route door de bergen van Zwitserland kan adembenemend mooi zijn en zorgt ervoor dat je veel van de files vermijdt.

6. Pak slim in zodat je veiliger de weg op rijdt

Het is ook handig om na te denken over hoe je de auto inlaadt. Dit wordt beloond met een beter en veiliger weggedrag. Plaats alle koffers, tassen en dozen zo strak mogelijk tegen elkaar . Leg daarnaast de zware bagage zoveel mogelijk onderop en lichte bagage bovenop. Zorg er bovendien voor dat de bagage niet boven de rugleuning van de achterbank uitsteekt, zodat het niet op de inzittenden terecht kan komen als je krachtig moet remmen. Let ook op het maximaal toegestane gewicht dat je mee mag nemen in de auto.

7. Reizen met kinderen: zorg voor vermaak en goed eten

Ook veel gezinnen reizen met de auto naar hun bestemming. Reis je met kinderen? Dan is het raadzaam om een maaltijd te nemen die niet te zwaar op de maag ligt. Kies ook voor eten en drinken waarmee je niet gauw knoeit. Houd altijd een paar zakjes bij de hand voor het geval iemand wagenziek wordt. Daarnaast is genoeg vermaak erg belangrijk. Bijvoorbeeld spelletjes en een tablet. Variatie in het vermaak leidt ertoe dat kinderen wat vaker uit het raam kijken. Zo zien zij ook nog iets van de omgeving én hebben ze minder risico om misselijk te worden.

8. Denk aan een Pechhulp Verzekering

Ondanks alle goede voorbereidingen kan het helaas toch voorkomen dat je met pech komt te staan. Sluit daarom voor vertrek de pechhulp verzekering van Allianz Global Assistance met Europadekking af. Als de auto niet ter plekke gerepareerd kan worden, dan staat er een vervangende auto klaar zodat je toch van je vakantie kunt genieten.

Vorige berichtVolgende bericht