Sinds 2018 worden er jaarlijks meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan gewone toer- of stadsfietsen. In 2021 was ongeveer 52% van de 923.000 verkochte, nieuwe fietsen een e-fiets. De elektrische fiets is populair. Helaas ook bij dieven.

Aantal diefstallen stijgt

Per jaar worden er ongeveer 24.000 elektrische fietsen gestolen. Het aantal diefstallen neemt toe. Daarbij beperken de dieven zich niet alleen tot fietsen die op straat staan gestald. Ook fietsen die gestald zijn in schuurtjes bij de woning zijn regelmatig doelwit. Dit geldt ook voor fietsenstallingen die niet bewaakt zijn. Er zijn sterke aanwijzingen dat er bendes actief zijn die gericht uit zijn op het stelen van elektrische fietsen die vervolgens worden verzameld en naar het buitenland worden getransporteerd. 

Accu’s zijn gemakkelijk te stelen, mee te nemen en te verkopen

De accu’s van de meeste elektrische fietsen zijn over het algemeen voor dieven heel gemakkelijk te stelen. Binnen 5 seconden heeft de dief de accu uit de houder. Een accu is gemakkelijker mee te nemen dan een hele fiets. De accu zelf is relatief kostbaar. Een nieuwe accu kost al snel € 800,-. Dit zijn allemaal omstandigheden die op dit moment accu’s extra aantrekkelijk maken om te stelen.

Je kan er niet heel veel aan doen

De maatregelen die je kan nemen om diefstal te voorkomen zijn beperkt. Natuurlijk kan je de display en de accu mee nemen wanneer je de fiets ergens stalt. Maar om nu gezellig te winkelen met een (toch zware) accu in je tas is ook niet ideaal. Ga je naar de stad dan is het minste wat je kan doen om de fiets in een door mensen bewaakte stalling te plaatsen. Uiteraard kan je diefstal van de fiets zelf proberen te beperken door goede sloten te gebruiken waarbij je bij voorkeur het kettingslot verbindt met een object als een boom of hek. Heeft de diefstal eenmaal plaatsgevonden dan is het voor de politie behulpzaam wanneer je het framenummer van de fiets hebt en eventueel het unieke nummer van de accu. Maar zelfs met deze gegevens is het aantal teruggevonden gestolen fietsen klein. 

De fietsverzekering

Gelet op het hoge risico van diefstal is een aantal verzekeringsmaatschappijen gestopt met het verzekeren van fietsen tegen schade en diefstal. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kan dit echter nog wel. De premies verschillen sterk, zowel per maatschappij als per regio waar de eigenaar van de fiets woont. De premie voor een fietsverzekering voor iemand die in Utrecht woont, kan bijvoorbeeld fors hoger zijn dan voor iemand die in een dorp 20 kilometer van Utrecht woont. Wil je meer weten over de mogelijkheid jouw fiets te verzekeren, dan mag je ons altijd bellen.

Vorige bericht