De meeste fietsen die tegenwoordig worden gekocht zijn elektrisch. Het is belangrijk dat je zorgvuldig met de accu’s van deze fietsen omgaat.

Fijn, maar duur en een nieuw risico

Voor veel mensen is de elektrische fiets een mooie uitvinding die stimuleert vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Essentieel onderdeel van de elektrische fiets is de fietsaccu. De prijs van dit type accu’s is hoog. Moet je de accu vervangen dan betaal je daar al snel minimaal €600 voor. Daarnaast blijken deze accu’s ook nieuwe risico’s met zich mee te brengen.

Accu gemakkelijk te stelen

Fietsen worden op grote schaal gestolen, maar waar wij nog aan moeten wennen is dat criminelen zich vandaag de dag niet altijd richten op de complete fiets maar ook alleen op de accu. Vaak zijn deze accu’s met het fietssleuteltje los te koppelen van de fiets. Deze sloten zijn vooral gemaakt om de accu tijdens het fietsen op zijn plaats te houden, maar niet om diefstal tegen te gaan. Het gevolg is dat criminelen in een paar seconden dergelijke sloten kunnen kraken en er onopvallend met de accu vandoor kunnen gaan. Met voor de eigenaar van de fiets een forse schade tot gevolg. Het advies is dan ook om de fiets, waar mogelijk, te stallen in een bewaakte fietsenstalling of op een plek bijvoorbeeld bij een terras, waar je zelf de fiets in beeld hebt.

Kwetsbaar voor vallen en stoten

Accu’s zijn kwetsbaar voor vallen en stoten. Laat je een accu vallen dan kan er inwendig schade ontstaan zonder dat je dit aan de buitenkant ziet. Die schade kan ertoe leiden dat de accu het helemaal niet meer doet. De beschadiging kan ook kortsluiting in de accu veroorzaken waardoor er op enig moment een risico op brand ontstaat.

Brandgevaar

Beschadigde accu’s kunnen, zeker tijdens het opladen, leiden tot brand. Een paar tips om dit risico te verkleinen:

  1. Wees alert op eventuele beschadigingen aan de accu.
  2. Haal de stekker uit het stopcontact wanneer de accu vol is.
  3. Laad de accu op terwijl er ‘toezicht” is. Het is niet verstandig om de accu op te laden in de nachtelijke uren terwijl je slaapt.
  4. Installeer een rookmelder daar waar je de accu oplaadt. Bij een accu die ontbrandt, komt veel (giftige) rook vrij. Hoe eerder je dit merkt hoe eerder je kan reageren en jezelf en huisgenoten in veiligheid kan brengen

Twijfel je of jouw fietsaccu nog goed is, vraag dan advies aan jouw fietshandelaar. Is de accu definitief niet meer te gebruiken, lever de accu dan in bij de fietshandelaar of de milieustraat en gooi hem dus niet in de normale vuilcontainer.

Vorige berichtVolgende bericht