Bij het kiezen van een goede autoverzekering komt meer kijken dan alleen het kenteken van de auto invoeren. Er valt namelijk veel te kiezen en te beslissen.

Verplicht te verzekeren

Wanneer je een auto hebt die aan het verkeer deelneemt dan ben je wettelijk verplicht deze te verzekeren. Aan het verkeer deelnemen doe je niet alleen door met de auto op de openbare weg te rijden. Ook wanneer je de auto op de openbare weg parkeert, neem je al deel aan het verkeer en ben je dus verplicht de auto te verzekeren. De verzekering die je minimaal moet hebben is de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Heb je die niet en ben je toch aansprakelijk voor een ongeval waarbij jouw auto betrokken is dan kan de schade op jou privé verhaald worden.

WA-Beperkt casco of toch maar all risk

Bij het kiezen van een autoverzekering heb je de keuze uit de volgende verzekeringen:

  • De WA-verzekering die alleen de schade vergoedt waarbij jouw auto is betrokken en waarvoor jij aansprakelijk bent.
  • De beperkt cascoverzekering die naast de wettelijke aansprakelijkheid ook de schade vergoedt als gevolg van brand, diefstal, ruitbreuk, rijden tegen loslopende dieren, hagel en storm.
  • De allriskverzekering die alle hierboven staande schades vergoedt en de schade aan jouw auto als gevolg van fouten die je zelf in het verkeer hebt gemaakt.

Welke verzekering voor jou het meest passend is, hangt niet alleen af van de waarde van je auto maar ook in welke mate je in staat bent om bepaalde schades zelf te dragen. Wanneer je bijvoorbeeld een tweedehands auto hebt en geen geld om een andere te kopen wanneer de auto gestolen zou worden, dan kan een beperkt casco verzekering voor jou passend zijn.

Het moet uit de lengte of uit de breedte komen

Verzekeringsmaatschappijen zijn “gewone” ondernemingen die uiteindelijk ook winst willen maken. In zijn algemeenheid geldt dat hoe lager de premie voor een bepaalde verzekering is, hoe beperkter de dekking. Dat hoeft geen probleem te zijn mits je maar bewust een keuze maakt welke onderdelen van de dekking voor jou wel of niet belangrijk zijn. 

Waar zitten de verschillen?

De polisvoorwaarden van de verschillende verzekeringsmaatschappijen verschillen onder meer op de volgende onderdelen:

  • Elk jaar dat je geen schade hebt krijg je een korting. Per maatschappij verschilt echter het percentage korting dat je opbouwt. Maar ook de snelheid waarmee de korting daalt wanneer je toch een schade claimt.
  • Ook verschilt per verzekeringsmaatschappij de wijze waarop men de dagwaarde van jouw auto berekent nadat deze gestolen wordt of total-loss is. Waar de ene verzekeraar echt kijkt naar de waarde van de auto op de dag van de schade, kennen andere verzekeraars een veel ruimere regeling waarbij je een of meer jaren nadat je de auto nieuw gekocht hebt, toch de actuele nieuwprijs krijgt uitgekeerd.
  • Ook zijn er verschillen in het eigen risico dat geldt bij schade aan jouw auto. Hier geldt in het algemeen dat hoe hoger dit eigen risico is hoe meer korting op de premie wordt gegeven.
  • Voor de premie kan ook bepalend zijn of je bij schade je eigen reparatiebedrijf kan kiezen dan wel gebruik moet maken van een herstelbedrijf waarmee de verzekeraar prijsafspraken heeft gemaakt.
Vorige berichtVolgende bericht