Het is de afgelopen periode al flink koud geweest. Rijden in de winter vraagt om een goede voorbereiding, want gladde wegen, sneeuwbuien en vorst zijn niet de meest ideale omstandigheden om met de auto op pad te gaan. Wij geven een aantal tips voor automobilisten, zodat zij deze winter niet voor verrassingen komen te staan.

1. Laat een wintercheck doen bij de garage

Het is goed om de auto voorafgaand aan de winterperiode te laten controleren bij een garage of dealer. Er wordt dan gekeken naar de conditie van de accu, status van de banden, de bandenspanning, de ruitenwisserbladen en het niveau van de koel- en ruitenwisservloeistof. Ook testen zij het remsysteem van de auto. Zo weet je zeker dat je auto winterklaar is.

2. Vervang zomerbanden voor winterbanden

Is het zeven graden of kouder? Rijd dan met winterbanden. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling, die langer zacht blijft bij lage temperaturen. De remweg van een winterband is daarom twee keer korter dan die van een zomerband. Controleer daarnaast regelmatig de bandenspanning. Dit voorkomt slijtage en het bespaart brandstof.

3. Ga goed voorbereid op weg

Het is belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. Controleer de verlichting en zorg voor voldoende reservelampjes. Om het vastvriezen van de autodeur te voorkomen is het aan te raden om portierrubbers en portiersloten in te sprayen met vaseline. Ook is het goed om startkabels en een sleepkabel in de auto te leggen.

4. Gebruik geen handrem

Zet bij lage temperaturen de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of in de achteruitversnelling, om te voorkomen dat de handrem vastvriest. Zit de handrem toch vast? Probeer deze dan nog iets aan te trekken. Vaak breekt het ijs en is de handrem weer los te krijgen.

5. Probeer de accu te sparen

Een lege accu is een van de meeste voorkomende oorzaken waardoor een auto niet meer wil starten. Probeer de accu dus te sparen. Verwarm de auto nooit voor, dit is niet bevorderlijk voor de motor. En wanneer je de auto gestart hebt, is het beter om er rustig mee weg te rijden. Probeer daarnaast korte ritten zoveel mogelijk te vermijden.

6. Voorkom ruitschade

Maak ruiten van de auto altijd sneeuw- en ijsvrij. Dit kan met een goede ijskrabber of ontdooispray. Belangrijk is om hier niet de ruitenwissers voor te gebruiken. Giet ook geen warm water over de ruit. Deze kan dan namelijk gemakkelijk barsten. Toch een sterretje of barst in het raam? Laat deze dan zo snel mogelijk verhelpen. Doordat de ruit van buiten sterk afkoelt, maar van binnen verwarmd wordt, is de kans groot dat het sterretje een barst wordt.

7. Een waxlaag biedt extra bescherming

IJs, sneeuw en strooizout zijn niet goed voor de auto. Maak de auto daarom regelmatig schoon. Het aanbrengen van een stevige waxlaag voor de vorstperiode geeft de auto goede bescherming.

Denk aan een goede Pechhulp Verzekering

Ondanks alle goede voorbereidingen kan het toch gebeuren dat je met pech komt te staan. Met een Pechhulp Verzekering kun je rekenen op snelle en professionele hulp bij pech. Er wordt altijd geprobeerd om de auto ter plekke te repareren. En als dat niet mogelijk is, wordt de auto of motor naar een garage gesleept. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking.

Vorige berichtVolgende bericht