Niets is vervelender dan dat je auto niet start door een lege accu. Problemen zijn niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel een aantal maatregelen treffen zodat de accu zo lang mogelijk mee gaat. Je leest hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat je niet met een lege accu komt te staan. En ook wat je kunt doen als het onverhoopt toch een keer gebeurt.

1. Let op signalen van een lege accu 

Hoor je bij het starten van de auto een klikkend of schurend geluid? Dit kan een teken zijn dat er een probleem is met je accu. Ook als je auto er lang over doet om te starten, duidt het erop dat de accu niet helemaal goed werkt. Aan de koplampen kun je ook zien of de accu nog goed is: dimmen de koplampen automatisch als de auto stationair loopt en lichten ze op bij gas geven? Dan is dit een signaal dat je de accu moet laten controleren.

2. Zo gaat een accu langer mee

Een accu gaat maximaal vijf jaar mee en moet daarna zeker vervangen worden. In veel gevallen is een accu eerder aan vervanging toe. Op deze manier kun je zo lang mogelijk met een accu doen:

  • Houd de accu en de aansluitingen goed schoon. Controleer af en toe of de aansluitingen van de accu vrij zijn van roest en rommel.
  • Start de auto voordat je accessoires aansluit, zoals een oplader voor je telefoon. Deze trekken elektriciteit uit je accu en zorgen ervoor dat hij minder goed oplaadt.
  • Zorg ervoor dat de accu stil en stabiel ligt in je auto. Dit is natuurlijk iets waar je garage op let, maar het is belangrijk dat de accu stevig vastzit. Trillingen van de accu kunnen ervoor zorgen dat hij beschadigd raakt.
  • Bescherm de accu tegen vrieskou. Accu’s kunnen slecht tegen kou. Als het vriest heeft een motor soms wel twee keer zoveel energie nodig om te starten, dan bij normale weersomstandigheden. Het is mogelijk om de accu extra te isoleren met isolatiemateriaal. Ook is het slim om voordat de winter begint je accu bij de garage te laten testen.
  • Probeer het rijden van veel korte afstanden te voorkomen. Bij korte ritten krijgt de accu namelijk niet de kans om goed op te laden. Rijd je toch vaak korte stukken? Dan is het belangrijk om af en toe een rit te maken van minimaal 30 minuten.

3. Als je toch met een lege accu staat

Mocht je accu toch een keer leeg zijn op het moment dat je wilt wegrijden, dan kan een goede buur of een toevallige voorbijganger je weer op weg helpen met startkabels. Let er hierbij op dat er goede, stevige startkabels gebruikt worden die de startstroom aankunnen. Laat beide auto’s vijf minuten stationair draaien zodat de accu een minimum aan stroom krijgt. Rijd daarna in ieder geval een half uur met je auto zodat de accu goed oplaadt.

4. Sluit een pechhulpverzekering af

Een lege accu en geen startkabels? Dan weet je zeker dat je met onze Pechhulpverzekering altijd snel geholpen wordt. Wij weten als geen ander wat er te doen staat als je auto niet meer wil starten. Ook bij een lege accu door het aan laten staan van je lichten, helpen we je en zorgen we ervoor dat je weer snel op weg kunt.

Vorige berichtVolgende bericht