Je ziet het regelmatig op de journaals: dorpen en steden die door overvloedige regenval fors onder water staan. In 2021 zagen wij dit bijvoorbeeld in Limburg en delen van Noord- Brabant. De vraag is dan ook terecht: zijn dit soort waterschades gedekt op de verzekering van het pand en de inboedel?

De ene overstroming is de andere niet

Op het gebied van verzekeringen is het belangrijk een onderscheid te maken tussen primaire- en regionale waterkeringen. Onder primaire waterkeringen worden verstaan waterkeringen die bescherming bieden tegen overstromingen bij hoogwater van de zee (duinen) en grote rivieren. Onder regionale waterkeringen worden verstaan waterkeringen die bescherming bieden tegen het binnenstromen van water uit de vele meren, kleine rivieren, kanalen, beken en geulen. 

Schade door overstromingen regionale watersystemen vaak vergoed

Sinds 2020 hebben verzekeraars in Nederland bij particuliere inboedel- en opstalverzekeringen de dekking van hun verzekeringsvoorwaarden verruimd voor schade als gevolg van overstromingen van regionale watersystemen. In 2023 had 90% van de particuliere huishoudens een inboedel- of opstalverzekering waarin deze schade is gedekt. Bij ondernemingen is dit beeld minder positief. Daar bieden verzekeraars vaak aan om dit risico uit te sluiten. Uiteraard wordt de premie dan lager. Ongeveer 25% van het MKB is daardoor voor deze schade niet verzekerd. 

Schade door primaire waterkeringen

Duin of dijkdoorbraken kunnen catastrofale gevolgen hebben met veel slachtoffers en zeer grote financiële gevolgen. Deze gevolgen zijn zo groot dat deze op alle verzekeringen zijn uitgesloten. 

Onderzoek samenwerking overheid en verzekeraars

Er is geruime tijd onderzoek gedaan of het mogelijk is om tot een verzekeringsoplossing te komen waarbij de overheid en verzekeringsmaatschappijen samenwerken. Hierbij werd gedacht aan een verplichte verzekering waarbij ook consumenten die op “veilige” plekken wonen zouden moeten deelnemen. Dit onderzoek leidde tot de conclusie dat voor zo’n verzekering de maandelijkse verzekeringskosten voor de consument fors zouden stijgen, het totaal verzekerde bedrag onvoldoende zou blijven bij een grote calamiteit en er zou geen oplossing zijn voor schade voor het MKB. Op dit moment is er daardoor geen zicht op een verzekering voor schade als gevolg van overstroming door het niet functioneren van de primaire waterkeringen. 

Laat ons je verzekeringen controleren

Veel verzekeraars van particuliere inboedel- en opstalverzekeringen kennen wel een bepaalde dekking voor schade als gevolg van overstromingen bij regionale waterkeringen. Dat geldt dus niet voor alle verzekeringen. De kans dat deze schade is uitgesloten is het grootst bij verzekeringen met een zeer lage premie en bij verzekeringen die door een buitenlandse verzekeraar zijn afgegeven. Wil je weten of en zo ja hoe dit risico bij jou is verzekerd, vraag ons dan eens dit te controleren.

Vorige berichtVolgende bericht