Wat neem je mee in de auto?
De zomervakantie komt steeds dichterbij. Rijd je deze zomer met de auto naar je vakantiebestemming? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. Verschillende Europese landen hanteren niet alleen verschillende verkeersregels, maar hebben ook andere eisen voor items die je verplicht in je auto moet hebben. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de items die je bij je moet hebben als je naar populaire bestemmingen in Europa rijdt.
Waar let je op als je je autovakantie voorbereidt?
In alle gevallen geldt dat je maar beter zo goed mogelijk voorbereid kunt zijn op een pechsituatie. Zorg dat je altijd een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij je hebt, ook al is dit niet in alle landen verplicht. Ook een verbanddoos komt altijd van pas. Huur je een auto? Let er dan op voordat je wegrijdt dat de verplichte items ook hier aanwezig zijn. Vaak gelden er strengere richtlijnen voor auto’s met een lokaal nummerbord.
Milieusticker
In sommige landen zijn milieuzones ingesteld.
Hiervoor geldt dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en dat je
bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig hebt. Heb je deze niet? Dan
riskeer je een boete. Milieuzones gelden niet alleen in Duitsland en Frankrijk,
ook in bijvoorbeeld Denemarken is er soms een vignet nodig. Controleeer
daarom voor vertrek of er voor jouw bestemming bepaalde milieuregels gelden.
Wat mag niet?
Snelheidsboetes zijn vervelend. Soms is het daarom verleidelijk om radarapparatuur in je auto te hebben die je waarschuwt voor een flitspaal of andere snelheidscontroles. Maar in bijna alle Europese landen is dit verboden. Heb je deze apparatuur toch bij je, dan riskeer je een hoge boete.
Reserveonderdelen
Naast verplichte zaken raden wij aan om een aantal reserveonderdelen voor je auto mee te nemen. Zo besparen reservelampjes voor koplampen en knipperlichten je een hoop tijd bij de garage. Neem daarnaast een reservewiel met gereedschap mee. Zo kun je snel het wiel vervangen mocht dit nodig zijn. Ook een extra autosleutel is een must. Bewaar deze uiteraard niet in je auto.
Welke items zijn verplicht om in de auto te hebben?
België
- Gevarendriehoek: is verplicht in België en moet op de snelweg op ongeveer 200 meter afstand van je auto staan. Op overige wegen is dit ongeveer 100 meter.
- Veiligheidshesjes: deze zijn verplichtvoor alle inzittenden in België.
- Brandblusser: als je in een auto met een Belgisch kenteken rijdt, ben je verplicht deze bij je te hebben. Voor Nederlandse auto’s geldt dit niet.
Frankrijk
- Gevarendriehoek: is verplicht. Als je met pech stil komt te staan, moet je de alarmlichten inschakelen en de gevarendriehoek op minstens 30 meter achter je auto plaatsen.
- Veiligheidshesjes: zijn verplicht en moeten gemakkelijk te bereiken zijn; bewaar ze dus niet in de kofferbak. Veiligheidshesjes zijn verplicht voor alle inzittenden, dus ook voor de kinderen.
- Reservelampen voor koplampen en knipperlichten: zijn niet per se verplicht, maar worden door de Franse autoriteiten wel sterk aangeraden.
- Alcoholtester: is verplicht om bij je te hebben in de auto. Hoewel je geen boete wordt opgelegd als je geen alcoholtester bij je hebt, is het wel een vereiste. Zo kun je als bestuurder zelf beoordelen of je in staat bent op te rijden. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille.
- Milieusticker: is verplicht als je in het centrum van sommige Franse steden wilt rijden. Vraag deze sticker aan via internet en plak hem op je voorruit. De levertijd is 3 tot 5 weken. Als je geen of een verkeerde sticker hebt, kun je een boete ontvangen.
Duitsland
- Gevarendriehoek: is verplicht voor auto’s met een Duits nummerbord, niet voor auto’s met een Nederlandse kentekenplaat. Toch is het slim een gevarendriehoek mee te nemen. Kom je met pech te staan? Plaats de gevarendriehoek dan op ongeveer 200 meter achter je auto.
- Veiligheidsvesten: zijn verplicht voor alle inzittenden tijdens pech of een ongeval. Ook dit geldt alleen voor auto’s met een Duits kenteken.
- Verbanddoos: als je in een Duitse auto rijdt, ben je verplicht deze bij je te hebben. Voor Nederlandse auto’s geldt dit niet, maar ook hier is het advies om de regels voor lokale voertuigen te volgen.
- Mileusticker: in zo’n 70 steden in Duitsland is een milieusticker op je auto verplicht. Heb je deze niet, dan riskeer je een hoge boete. Een milieusticker kun je online bestellen.
Spanje
- Reserveband en het gereedschap: is verplicht om bij je te hebben. Zorg dus voor een krik en bouten zodat je je band kunt vervangen.
- 2 gevarendriehoeken: zijn verplicht en geldt alleen voor Spaanse auto’s. Met een Nederlandse auto is slechts één gevarendriehoek verplicht.
- Reflecterende markering: is verplicht als je met een caravan rijdt. Dit geldt alleen wanneer de combinatie van de auto en caravan 12 meter of langer is.